Podklad usnesení



Název: 13. - Interpelace - Lokalita Dolní Suchá


Útvar: Odbor správní a sociální
Předkladatel: Grim Petr Bc.

Popis:
Na 10. zasedání Zastupitelstva města Hrádku nad Nisou, konaném dne 16. 12. 2009 ve velké zasedací místnosti Městského úřadu v Hrádku nad Nisou v rámci interpelace zastupitelů vznesl dotaz Mgr. Poláček na oblast Dolní Suché - péče o občany. Zda se uvažuje o nějakém projektu, protože ve škole se řeší šikana a krádeže.

Této problematice se věnovalo zastupitelstvo města dne 17.6.2009 a přijalo usnesení č. 6/210/ZM/09 - Diskuse občanů Dolní Suchá, ve kterém zastupitelstvo města uložilo starostovi města předložit ZM v termínu září 2009 soubor návrhů možných opatření řešení situace v lokalitě Dolní Suchá, bytové domy a do té doby přijmout opatření v rámci zvýšeného dohledu městskou policií.

Problematika sociální práce a práce s mládeží v části Hrádku nad Nisou Dolní Suchá byla pak předmětem informace předložené na jednání zastupitelstva města v září loňského roku. Od této doby zde působí terénní sociální pracovník, zaměstnanec Libereckého rómského sdružení p. Tichý. Ve spolupráci s ním zde byla zavedena nově aktivita pro děti - kroužek zaměřený na tanec. Činnost tohoto kroužku byla dočasně přerušena z důvodu řešení topení v používaných prostorách osadního výboru. V současné době je již vyřešeno a činnost kroužku může pokračovat.

Dále zde působila terénní sociální pracovnice o.p.s. Člověk v tísni p. Pálová. V současné době dochází ke změně terénní sociální pracovnice této organizace a oblast Hrádku nad Nisou včetně Dolní Suché přebírá nová pracovnice o.p.s. Člověk v tísni Mgr. Tunysová se zaměřením na speciální pedagogiku, která se bude v rámci programu orientovanému na lokality s větším výskytem obyvatel ohrožených sociálním vyloučením věnovat nejen sociální intergraci rodin s dětmi (výchova, bydlení, zaměstnání), ale také velice důležité oblasti vzdělávání dětí z rodin ohrožených sociálním vyloučením s cílem předcházet předčasnému ukončování vzdělání dětí. Dále zde bude rozvíjena i aktivizační mimoškolní činnost pro děti vč. dětí předškolního věku formou zájmových činností. V této oblasti by chtěla Mgr. Tunysová spolupracovat také s Domem dětí DRAK v Hrádku nad Nisou.

Ve spolupráci s terénními sociálními pracovníky se podařilo dále zajistit pro děti po ukončení základního vzdělání studium na střední škole ve Frýdlantu. Této možnosti využily i děti z Dolní Suché.

Dalším opatřením, učiněným v září 2009, byl dohled strážníků městské policie na odjezd dětí z Dolní Suché autobusovou dopravou do školy. Vzhledem k tomu, že nebyly konstatovány v prvních měsících školní docházky problémy s cestováním dětí, byl tento monitoring změněn z deního dohledu na občasný, namátkový.

Činnost Libereckého rómského sdružení a o.p.s. Člověk v tísni a jejich terénních sociálních pracovníků je vyvíjena za aktivní spolupráce Městského úřadu a bude nadále koordinována a průběžně vyhodnocována.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města bere na vědomí zprávu o současné situaci na Dolní Suché, o činnosti terénních sociálních pracovníků a MP v lokalitě Dolní Suchá a ukládá předložit další zprávu o situaci na Dolní Suché na jednání zastupitelstva města v září 2010.