Podklad usnesení



Název: 17.1 - Interpelace p. Krejčíka - Prověřování klientů pobírajících sociální dávky


Útvar: Odbor správní a sociální
Předkladatel: Grim Petr Mgr.

Popis:
Interpelace - p. Krejčík
1) Jakým způsobem jsou prověřování klienti, kteří jsou příjemci sociálních dávek, zda plní všechny podmínky, zda i jejich děti, na které ty dávky pobírají, navštěvují výchovná zařízení jak mají

Orgán pomoci v hmotné nouzi - v našem případě pověřený obecní úřad, má ze zákona povinnost pro rozhodování o žádostech klientů podaných dle zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, zkoumat příjmy, možnost zvýšení příjmu vlastním přičiněním, zvýšení příjmu řádným uplatněním nároků a pohledávek, zvýšení příjmu prodejem nebo jiným využitím majetku, celkové sociální a majetkové poměry žádajících osob a společně posuzovaných osob.

Při podání žádosti o dávku pomoci v hmotné nouzi je prováděno místní šetření v bydlišti žadatele, příp. je využito znalosti místních poměrů a dalších informací získaných z jiných činnosti správního orgánu a jsou posuzovány údaje, které žadatel v žádosti uvedl.

Pokud se jedná o plnění povinností rodičů při výchově dětí, je uplatňována spolupráce škol a sociálních pracovníků, popř. při zjištění nedostatků jsou tyto nahlašovány třídními učiteli k projednání v přestupkové komisi.


Mgr. Petr Grim
ved. správního a sociálního odb.

Návrh usnesení:

Zastupitelstvo města bere interpelaci o prověřování klientů pobírajících sociální dávky na vědomí.