Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Občan »

Pečovatelská služba »

Zprávy

 

Pečovatelská služba v Hrádku slavila 10 let existence

autor: Vít Štrupl datum zveřejnění: 10.10.2013 zdroj: iHrádecko

 

Pečovatelská služba v Hrádku nad Nisou slaví v těchto dnech 10 let své existence. Při příležitosti tohoto výročí byl obyvatelům domu s pečovatelskou službou na Žitavské ulici předán do užívání nový výtah a plošina, umožňující bezbariérový vstup do objektu. Díky oběma zařízením se stal tento objekt Pečovatelské služby plně bezbariérový. Náklady ve výši 1 milion Kč byly hrazeny z půlmilionové státní dotace, kterou zajistilo město, a z druhé poloviny z rozpočtu Pečovatelské služby.

 

Pečovatelská služba provozuje v Hrádku nad Nisou také Klub důchodců, který mohou využívat všichni senioři z Hrádku. I tento objekt je nově bezbariérový – k hlavnímu vchodu byla vybudována nájezdová rampa. Ta byla zaplacena z daru Nadace Charty 77 ve výši 50 tisíc Kč.

Město připravuje také zásadní rekonstrukci druhého domu s pečovatelskou službou v Nádražní ulici. Jeho obyvatelé v současné době topí v bytech přímotopnými panely, které bydlení značně prodražují. Město proto podalo žádost o dotaci na snížení energetické náročnosti tohoto objektu s odhadovanými náklady 7 mil. Kč. Pokud dotaci získá, budou v objektu vyměněna všechna okna a venkovní dveře, zateplena chodbová část, podkroví a půdy. Neekonomické přímotopy budou nahrazeny tepelným čerpadlem s plynovým dohřevem.

Pečovatelská služba v Hrádku nad Nisou se stará asi 80 klientů. Kromě obyvatel domů s pečovatelskou službou, kterých je nyní 36, vykonává i terénní službu. Klientům dováží obědy, nákupy, pomáhá s hygienou a úklidem. K dispozici je denně od 7 do 19 h. Financována je z více zdrojů. Největší příspěvek má od města Hrádek nad Nisou – letos 2 mil. Kč. Dalších 900 tisíc korun je od Ministerstva práce a sociálních věcí, částečně byl z této dotace financován zmíněný výtah. Asi 400 tisíc korun činí výnosy z poskytovaných služeb. Částku v řádu desítek tisíc korun získává Pečovatelská služba z Grantového programu Libereckého kraje. Pečovatelské služby poskytuje 8 zaměstnanců. 

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou