Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Výjezdy »

Výjezdy

 

Likvidaci cvičného požáru zdolávalo na čtyřicet hasičů nejen z Čech

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 4.11.2014 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Výjezd č. 105/2014 - mezinárodní taktické cvičení

 

V úterním odpoledni se nad Hrádkem rozezněly poplachové sirény, které zahájily mezinárodní taktické cvičení jednotek požární ochrany, které mělo za cíl kromě likvidace požáru hlavně záchranu osob ze zakouřeného objektu multifunkčního centra Brány Trojzemí. Kromě záchrany dvacetičtyř osob hasiči evakuovali na dvacet beden s depozitářem z výstavních prostor.

Jelikož se požár "rozšířil" na svislé dřevěné konstrukce, byla na místo velitelem zásahu povolána hasičská jednotka z Zittau, která na místo dorazila za necelých sedm minut od povolání. Kromě ní byly na místo povolány Krajským operačním střediskem HZS Libereckého kraje jednotky z Chotyně, Dolního Sedla a profesionální jednotky z Liberce. Celkem na místě zasahovalo na čtyřicet hasičů, kteří po celou dobu používali dýchací techniku z důvodu silně zakouřeného objektu "zplodinami hoření" v podobě umělého kouře. Pro orientaci v prostoru a vyhledávání osob využili i termokameru.

Všechny zachráněné osoby byly odvedeny do kinosálu, kde byla zjišťována jejich totožnost a zdravotní stav. Zachráněný depozitář byl odnášen do náhradních prostorů Besedy, kde byl uložen a zkontrolován. Na průběh cvičení dohlíželi rozhodčí z Hasičského záchranného sboru, kteří bedlivě hodnotili klady i zápory zásahu hasičských jednotek. Jak řekl Vít Štrupl, ředitel Brány Trojzemí, "podmínky pro zásah hasičů byly velice reálné a obdivuji všechny hasiče, kteří zasahovali nejen ve vnitřních prostorách, ale i mimo objekt, protože pro ty uvnitř poskytovali potřebné věci". Na závěr dodal, že v tom zakouřeném prostředí dokázal zabloudit i přesto, že se vevnitř velice dobře vyzná.

Celkové hodnocení cvičení bylo provedeno v hasičské zbrojnici, kde právě rozhodčí zhodnotili celý průběh zásahu. Každopádně vyzdvihli celkové nasazení všech zúčastněných, tak i provedení taktického cvičení.



Chtěl bych tímto poděkovat žákům základní školy Lidická i Masarykova, kteří hasičům dělali figuranty. Dále patří poděkování Vítkovi Štruplovi, řediteli Brány Trojzemí, za poskytnutí prostorů, a Janě Fasrké za pomoc při přípravě cvičení.



Technika:

JSDHO Hrádek nad Nisou
  • CAS 20 MAN (1+5)
  • CAS 32 T 815 (1+3)
  • AZ 30 MAN (1+2)
  • VEA T-HILUX (1+3)

JSDHO Chotyně
  • CAS 20 TATRA (1+5)

JSDHO Hrádek nad Nisou - Dolní Sedlo
  • DA IVECO (1+3)

HZS LK, stanice Liberec
  • CAS 20 MAN (1+3)
  • AZ 37 MAGIRUS (1+1)

FF Zittau
  • TLF Mercedes (1+2)
  • LF Mercedes (1+6)

Policie ČR, OO Hrádek nad Nisou
Městská policie Hrádek nad Nisou



Napsali o nás: pozary.cz

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou