Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Výjezdy »

Výjezdy

 

Státní hrad Grabštejn poskytl útočiště hasičům ze širokého okolí

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 22.11.2015 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Výjezd č. 120/2015 - taktické cvičení

 

Předposlední listopadový pátek byl Státní hrad Grabštejn v obležení modrých blikajících světel se spoustou hemžících se hasičů. Právě v tento páteční večer proběhlo taktické cvičení s účastí šesti jednotek dobrovolných hasičů ze širokého okolí a profesionální jednotky z liberecké stanice. Všichni se snažili likvidovat požár hradní věže, ve které uvízlo pět návštěvníků. Dále hrozilo rozšíření plamenů i na okolní střechy hradu. Aby bylo zajištěno dostatečné množství hasební vody, byl nejprve využíván podzemní hydrant veterinární základny. Ten však pro účely cvičení "vypověděl" službu, a proto musela být vytvořena kyvadlová dálková doprava vody z nedaleké Václavické přehrady.

Na místo se sjelo více jak šedesát hasičů s devíti cisternami a dvěma automobilovými žebříky. Aby podmínky pro zásah byly ztíženy, byla hradní věž zakouřena vyvíječem kouře. Jeho výsledek byl vidět i poměrně velkou vzdálenost. Kromě zadýmení byla činnost hasičů omezena, protoře došlo k simulovanému propadu jednoho z dřevěných schodišť ve věži. Kromě venkovního osvětlení se hrad ponořil do tmy, a tak hasiči byli nuceni si jednotlivé prostory nasvětlovat pomocí stativů se světly.

Jedním z cílů cvičení bylo i zajištění potřebné dodávky vody, se kterou hasiči požár lokalizovali a nakonec i zlikvidovali. Aby se ověřila skutečná spotřeba vody, kterou vedoucí cvičení stanovil na více jak 750 litrů za minutu, byla potřebná voda byla nejprve zajišťována podzemním hydrantem, který je situován v prostoru veterinární základny. Později byla na pokyn velitele zásahu vytvořena kyvadlová dálková doprava vody pomocí pěti cisteren z Václavické přehrady. Na hrázi Václavické přehrady vytvořili hasiči z Dolního Sedla a Chotyně  čerpací stanoviště a postupně kolující cisterny plnili. Ty potom dodávaly vodu více jak dvě hodiny ke hradu, kde byla třemi proudy spotřebovávána. Nakonec hasiči ke hradu dopravili téměř 81 kubíků vody.

Po ověření si potřebného množství vody bylo taktické cvičení po více jak třech hodinách ukončeno. Před jeho ukončením byla ještě vyzkoušena výšková technika liberecké stanice. Ta měla za úkol zkusit možnou záchranu návštěvníků z věže, a případné nasazení při likvidaci požáru v tomto prostoru a na střechách okolo ní. Ačkoliv je dosah žebříkové sady téměř 37 m, záchrana osob by tímto způsobem byla značně obtížná, spíše by nemohla být vůbec provedena z důvodu technických možností automobilového žebříku.

Rozhodčí hodnotící celkové nasazení hasičů, provedli na místě  krátký rozbor s velitelem zásahu a jeho štábu. S výsledky byli následně v hrádecké hasičárně seznámeni i všichni zůčastnění. Cvičením bylo ověřeno, že v tomto počtu jednotek jsou hasiči schopni dlouhodobě zajistit potřebné množství vody jak ke hradu, tak i pro areál veterinární základny na Grabštejně.



Zúčastněné jednotky:

  • JSDHO Hrádek nad Nisou
  • JSDHO Hrádek nad Nisou - Dolní Sedlo
  • JSDHO Chotyně
  • JSDHO Chrastava
  • JSDHO Rynoltice
  • JSDHO Stráž nad Nisou
  • HZS LK, stanice Liberec


"Chtěl bych tímto poděkovat správě hradu Gradu Grabštejn a vedení veterinární základy na Grabštejně o umožnění provedení tohoto taktického cvičení a strpět tak omezení, které si průběh této akce vyžádal. Dále bych chtěl ocenit nasazení všech hasičů a jejich velitelů, kteří se po celou dobu snažili dodáhnout zásah do co nejlepšího výsledku a naplnit tak cíle dané plánem tohoto cvičení. Poděkování patří i rozhodčím z HZS Libereckého kraje za objektivní hodnocení".

                                                                                                                                                                                         Jaromír Mottl

                                                                                                                                                                       vedoucí cvičení a zároveň velitel zásahu

                                                                                                                                                                                  JSDHO Hrádek nad Nisou

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou