Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Dvojice hrádeckých hasičů vystoupala do 21. patra

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 14.9.2014 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

V sobotu 13. září 2014 proběhla v budově Krajského úřadu v Liberci a v jeho areálu hasičská soutěž pod názvem Memoriál záchranářů z Manhattanu 2014.

 

Motem soutěže je uctění památky hasičů a záchranářů, kteří zasahovali 11. září 2001 při teroristickém útoku na budovy Obchodního centra v New Yorku. Celá soutěž je založená na disciplínách TFA - Toughest Firefighter Alive (Nejtvrdší hasič přežívá). Soutěží vždy dvojice hasičů, která nejprve v silovém části překonává barieru o výšce 2 m, roztahuje 40 m hadicového vedení B, přenáší 6 hadic B a následně figurínu o váze 80 kg.

Po krátkém odpočinku všichni hasiči absolvovali výstup do 21. patra budovy Krajského úřadu. Při tomto výstupu používají hasiči aktivní dýchací přístroj a s sebou si nesou jednu hadici C, proudnici, svítilnu, pracovní lano a radiostanici. Po zdolání těchto nadzemních podlaží provedou v nejvyšším patře rozvinutí útočného proudu C od hydrantu do místa nasazení, které je cílovou metou tohoto závodu.

Mezi soutěžícími jsou i hlídky policistů a záchranářů, kteří vystupují se svými prostředky "pouze" do 17. patra této výškové budovy.

Mezi účastníky, kteří tento náročný závod opakovaně absolvují, patří i dvojice hrádeckých hasičů, a to Roman Blusk a René Swiader. Ti se v celkové součtu časů umístili na krásném 13. místě z 38 účastníků mezi hasiči a zdolali celou soutěž za 7:37 minut. Zaostali za vítězi závodu z HZS Libereckého kraje, stanice Jablonec nad Nisou, o téměř 3 minuty. Musíme však přiznat, že vítězná dvojice, Jiří Došlík a Zdeněk Vrána, absolvují Český pohár v TFA, na kterých se soutěží podle mezinárodních pravidel této soutěže a je daleko náročnější, než zmíněný závod.



video

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou