Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Hrádečtí hasiči společně se svými žitavskými kolegy převzali do užívání novou techniku

datum zveřejnění: 28.8.2017 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

V rámci projektu „4 města zachraňují přes hranice/4 Städte retten über die Grenze“ získali hrádečtí hasiči a žitavští kolegové novou speciální hasičskou techniku. Ta byla uplynulou sobotu slavnostně předána do jejich užívání.

 

Aby byla vyzdvihnuta dlouhodobá spolupráce mezi  hasiči a městy na společných hranicích, byla obě vozidla předávána společně u hrádeckých hasičů na jejich Dnu otevřených dveří a v rámci Slavností města Hrádek nad Nisou. Na předání nechyběli společní partneři projektu, a to hasiči z Herrnhutu – Berthelsdorfu, kteří přivezli představit svůj velitelský multifunkční automobil, získaný ze stejných finančních prostředků. I hasiči z Liberce – Krásné Studánky nechyběli na tomto slavnostním aktu.

Po krátkém představení projektu veřejnosti, seznámili zástupci obou jednotek přítomné s vystavovanou novou technikou. Následovaly zdravice představitelů měst, zástupců dodavatelů i Hejtmana Libereckého kraje.  Nechybělo i požehnání techniky hrádeckým farářem, Otcem Radkem, a ani to „světské“, lahvemi sektů. Toho se s úsměvy chopili hrádecký starosta a druhý primátor města Zittau. Na závěr oba velitelé jednotek poděkovali  nejvyšším představitelům všech měst za podporu hasičů, i lead partnerovi, kterým je město Liberec, za vedení projektu.

Nakonec se veškerá vystavovaná hasičská technika, včetně té už předané, účastnila slavnostního průvodu Města Hrádek nad Nisou, který připomenul 730 let od první zmínky o městě.

A jaká technika se hasičům předávala?

Hrádečtí hasiči získali multifunkční požární nosič kontejnerů na podvozku Mercedes Actros 4148 8x8 s brodivostí až 1 200 mm, vybavený hydraulickou pracovní rukou s dosahem až 10,8 m s nosností téměř 1,5 tuny, lanovým navijákem o tažné síle 6,8 tun v přímém směru, a natahovacím systémem o maximální nosnosti 18 tun. Součástí dodávky byly i dva kontejnery, a to plachtový valník, a valník na sypké materiály. Oba kontejnery uvezou až 12 tun materiálu. Hydraulická pracovní ruka lze doplnit i hydraulickým drapákem pro manipulaci s různými materiály. Dodavatelem tohoto speciálu je firma KOV Velim, s.r.o.

Naproti tomu žitavští hasiči představili automobilový žebřík na podvozku Mercedes Atego 1530 s nástavbou od firmy Rosenbauer. Žebříková sada dosahuje výšky při plném vyložení až 32 m s nosností pracovního koše 500 kg. Z něho je možné provádět jak hasební práce, tak i záchrany osob z výšky pomocí speciálních nosítek uchycených na pracovní koš. Žebříková sada umožňuje vzhledem k její konstrukci i zásahy za převisy, nebo pod úrovní terénu. Vozidlo je vybaveno prostředky pro hašení, nouzové otevírání uzavřených prostorů, zdrojem elektrické energie, nebo dýchací technikou.

Všechna technika, se kterou jednotky disponují, je připravena pro zajištění bezpečnosti na obou stranách hranic, a to při prvotním nasazení, nebo při likvidačních nebo obnovovacích pracích. A právě ta nová rozšiřuje možnosti nasazení jednotek při vzájemné spolupráci.


napsali o nás

video

 

4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze

 

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou