Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Na Kristýně proběhl další mezinárodní výcvik hasičů

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 25.2.2018 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Uplynulou sobotu proběhl na Kristýně třetí mezinárdní výcvik hasičských jednotek se zaměřením na práci na vodě, tentokrát na zamrzlých hladinách. Tato odborná příprava volně navazovala na předchozí odbornou přípravu, a to na klidných hladinách a tekoucích vodách. Všechny tři akce proběhly v rámci projektu „4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze“.

 

Celá odborná příprava byla lektorována Vodní potápěčskou a záchrannou službou Liberec, která připravila a zajišťovala jak teoretickou, tak praktickou část. Při posledním tématu seznámili přítomné hasiče se vznikem ledu a jeho nebezpečím ve volné přírodě, pohybem na něm, s používáním ochranných prostředků a pomůcek, a taktikou zásahu se zaměřením na záchranu osob. Nakonec v krátkosti přednesli předlékařskou pomoc postižené osobě po vyproštění osoby z ledu.

Po teoretické části se hasiči oblékli do suchých obleků a přesunuli se do rekreačnímu areálu Kristýna, kde byla předchozí den připravena jednotlivá pracoviště. Na nich hasiči nacvičovali bezpečný pohyb na ledě a vytažení tonoucí osoby z vody. Na druhém stanovišti proběhl nácvik přesunu po ledě za pomocí nastavovacích žebříků a s nimi osobu vyprostit zpět na břeh. Na třetím pracovišti si hasiči nacvičovali sebezáchranu z vody zpět na ledovou plochu a další druh záchrany osoby. Nakonec si vyzkoušeli i záchranu osoby pomocí běžné zásahové hadice.

Celé odborné přípravy se zúčastnilo na 30 hrádeckých, studáneckých  a berthelsdorfských hasičů, a sedm potápěčů. Žitavští hasiči se na poslední chvíli omluvili. U vodní plochy se na náš společný výcvik přijeli podívat i záchranáři německého červeného kříže. Dle ohlasů od přítomných hasičů měl i tento výcvik velký význam a přínos v rámci odborné přípravy.

„Na závěr bych chtěl poděkovat překladatelce, paní Romaně Cermanové, hasičům z Frýdlantu, Chotyně a profesionální jednotce z Liberce za zapůjčení ochranných suchých obleků, bez kterých by ani jeden výcvik nemohl proběhnout. Poděkování patří i všem lektorům a figurantům od libereckých potápěčů, kteří připravili a zajistili hodnotné výcviky se zaměřením na záchranu osob z různých druhů vodních toků a ploch, a to i za ztížených klimatických podmínek“, řekl velitel hrádeckých hasičů a koordinátor těchto akcí, pan Jaromír Mottl.


Napsali o nás: http://www.sz-online.de/nachrichten/eiskalte-uebung-3886223.html



4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze

 

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou