Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Hrádečtí hasiči hodnotili činnost v roce 2018

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 10.12.2018 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Druhou prosincovou sobotu hodnotili hrádečtí hasiči činnost v roce 2018 jak po stránce zásahové, tak i společenské, činnosti mládeže i mezinárodní spolupráce.

 

Velitel jendotky ve své zprávě shrnul celkové dění jak jednotky, tak i pobočného spolku. Konstatoval, že v letošní rok byl náročný zhlediska zásahové činnosmti, a to z důvodu zvýšeného sucha. Tím narostl počet likvidovaných požárů jak V Hrádku nad Nisou, tak i jeho okolí. Mezi ně se řadí likvidace požáru kleče u radiového vysílče Ještěd, nebo požár u Lemberka. Mezi největší události patří požár rodinného domu v Oldřichově na Hranicích, byt v chotyňském pečovatelském domě, nebo nedávný požár zemědělské usedlosti na Vysoké a následný požár rodinného dmu v Chrastavě. Kromě požárů zasahovali hasiči u dopravních nehod, mezi které patřila hrozivě vypadající srážka čtyř vozidel u Rynoltic s pěti zraněnými osobami. Ostatně, na úseku silnice I/13 mezi Jítravou a Rynolticemi jsme zasahovali u dalších třech událostí s několika zraněnými osobami. I rozmary počasí se výrazně podílely na zásahové činnosti hasičů, a to v lednu i v červnu při silných poryvech větru.

Hrádečtí hasiči pomáhali i při organizaci některých již tradičních akcí města Hrádku nad Nisou, jako je např. Hrádecký masopust, pálení čarodejnic, Oslavy Trojzemí, nebo Den otevřených dveří při hrádeckých slavnostech a Bartolomějské pouti na konci srpna. I v této oblasti se projevilo suché počasí, a tak hasiči pomáhali při údržbě městské zeleně nebo zásobování obyvatel okrajových částí města vodou.

I nová technika se v roce 2018 objevila u hrádeckých hasičů, a to speciální hasicí kontejner, nový raftový člun nebo suché obleky určené pro práci na vodě. Tato technika byla pořízena z finančních prostředků Fondu regionálního rozvoje Evropské unie, vedený pod názvem projektu "4 města zachraňují přes hranice/4 Städte retten über die Grenze" v hodnotě téměř 4 milionu korun.  Kromě toho probíhá i celková rekonstrukce CAS 32 na podvozku Tatry 815, kterou téměř z 90% financuje město Hrádek nad Nisou ze svého rozpočtu a ostatní finanční prostředky byli získány z fondu Libereckého kraje určeného pro hasičské jednotky v Libereckém kraji. Celkové náklady dosahují 2,3 mil. korun. Ze stejných finančních prostředků Libereckého kraje jsou financovány i ochranné prostředky pro výjezdové hasiče v hodnotě téměř 100 tisíc korun.

Mládež, která je nedílnou součástí hrádeckých hasičů, se také neztratila ve své činnosti a v průběhu roku se zúčastnila několika soutěží jak regionálních, tak pořádaných i Okresním sdružením hasičů v Liberci. Kromě hasičských soutěží se některé děti zúčatnily i jiných závodů, např. v obřím slalomu, odkud si přivezli i cenné kovy. V projektu 4 města byly připraveny dvě soutěže, z toto jedna byla pořádána i hrádeckými hasiči.

V průběhu jednáni došlo i na oceněnění některých členů Medailí Za věrnost, a to:
  • 10 let - Marek Bošňák, Petr Čemus, Tomáš Hladík
  • 20 let - Dagmar Mottlová, Jaroslav Moc, Tomáš Lanc, Jakub Zima, Ing. Michaela Marečková
  • 40 let - Jan Kovács st.
  • 50 let - Libuše Kovácsová , Jaroslava Fořtová, Petr Moc
Z rukou starosty města byli oceněni i výjezdoví hasiči, kteří se podíleli na zásahové činnosti a pravidelně se účastní i odborné přípravy jednotky, a to menší finanční částkou. Ocenění a poděkování za svoji dosavadní činnost ve funkci vellitele jednotky hrádeckých hasičů převzal i bývalý její velitel, pan Jaromír Mottl, a to jak z rukou starosty sboru, tak i starosty města. Na závěr jednání převzali Starosta města, pan JoseF Horinka, místostarosta, pan Pavel Farský, Hejtman Libereckého kraje, pan Martin Půta, a velitelka Městské policie Hrádek nad Nisou, pani Iva Krňáková, Medaily Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka vydanou ke 100 letům české státnosti jako poděkování za výraznou podporu hrádeckých hasičů.

Jednání bylo ukončeno přáním klidného adventu, pohodových vánočních svátků i všeho dobrého v roce 2019.

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou