Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

Hrádečtí hasiči posílili svoji výjezdovou flotilu

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 25.6.2017 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

V uplynulém týdnu začali hrádečtí hasiči využívat nový zásahový automobil, který byl financovaný z prostředků Evropské unie.

 

V rámci projektu "4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze" byla hrádecká jednotka v uplynulém týdnu vybavena novým hasičským speciálem, a to požárním nosičem kontejnerů. Jedná se o vozidlo Mercedes Actros 8x8, o celkové nosnosti až 44 tun. Je vybaven hydraulickým jeřábem pro zvedání břemen ve vzdálenosti 10,4 m o hmotnosti až 1 350 kg. Součástí je i adaptér "drapák" pro zvedenání např. dřevěných kulatin nebo podobných materilálů.

Auto je dále vybaveno hydraulickým navijákem o přímém tahu 6 800 kg umístěným v předním nárazníku. Pro převoz kontejnerů je na rámu vozidla umístěno natahovací zařízení o celkové natahovací síle 18 tun. Veškeré hydraulické zařízení je možné ovládat jak z vozidla, tak i pomocí dalkového radiového ovládání.

Součástí vozidla jsou i dva nové kontejnery, které umožňují převoz materiálu o celkové hmotnosti 18 000 kg. Jeden kontejner je vybaven plachtou, která je možná shrnout pro snadnější nakládání materiálu. Pro tyto účely se dá shrnout i střecha kontejneru. Provizorně se dá využít jako jednoduché týlové zázemí.
Druhý z dodaných kontejnerů je tzv. vana, která umožňuje převoz sypkých materiálů nebo menších stavebních strojů. Je vybaven i systémem kotevních bodů jak na bocích kontejneru, tak uvnitř vany. Převážený materiál se dá i zakrýt plachtou umístěnou na čele kontejneru.

Vozidlo včetně kontejnerů bylo pro hasiče pořízeno v rámci protipovodňových opatření v hodnotě téměř 10,5 mil. korun. V současné době se hasiči s vozidlem seznamují a učí se ho ovládat. Veřejnosti bude auto představeno při hrádeckých slavnostech, kdy bude i oficiálně předáno hrádeckým hasičům do užívání.



4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze

 

 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou