Hrádek nad Nisou

 
  zpět

Hrádek nad Nisou

 »
Hasiči »

Zprávy »

Zprávy

 

V hrádeckých ulicích putovala hasičská mládež

autor: Jaromír Mottl datum zveřejnění: 18.11.2018 zdroj: Hasiči Hrádek nad Nisou

 

Uplynulou sobotu proběhlo v ulicích Hrádku nad Nisou mezinárodní setkání hasičské mládeže čtyř měst, Hrádku nad Nisou, Liberce - Krásné Studánky, německé Žitavy a Herhuttu - Berthelsdorfu pod názvem "Děláme co nás baví / Wir Tun und dabei Spaß haben". Toto setkání bylo součástí projektu...

 

... 4 města zachraňují přes hranice / 4 Städte retten über die Grenze, který je součástí Evropského fondu pro regionální rozvoj. Po snídani a krátkém úvodním seznámení s průběhem soutěže se v přesně devět hodin vydal první tým na své putování do ulic Hrádku nad Nisou, aby podle mapy našel celkem sedm kontrol, kde budou plnit převážně hasičské disciplíny. V intervalech deseti minut se za nimi vydala i zbylá tři družstva.

První zastavení bylo ve Skateparku, kde polovina družstva smotala rozhozené hadice. Ty druhá půlka je opět rozhodila a rozhodčí zapsali celkový čas do karty, které mělo společně s mapou každé družstvo s sebou. Na druhé kontrole týmy stavěli část protipovodňové stěny a i zde se měřil čas stavby celkem patnácti dvoukomorových protipovodňových pytlů. Odtud se přesunuli do sportovního areálu u druhé základní školy, kde byla připravena netradiční štafeta s hasičskými prvky. Tématem čtvrtého úkolu byl požární útok "na sucho", který probíhal poblíž Starého dvora. Připravený Materiál polovina dětí pospojovala a druhá toto požární příslušentsví opět rozpojila.

Následovala zastávka na Horním náměstí, u slunečních hodin a směrových šipek významných partnerů našeho města. Zde byly určovány pomocí buzoly azimuty města těchto partnerů Hrádku nad Nisou, a to města Liberce, Žitavy a Bogatynii. Jako druhý úkol na tomto stanovišti bylo za pomocí buzoly zorientování mapy, podle které jednotlivé soutěžní týmy putovaly a určily, kterým směrem je sever. Na šestém stanovišti v městském parku musely děti překonat připravený travez a po prolezení pavoučí sitě u hrádecké hasičárny doputovaly do cíle.

Po připraveném obědě proběhlo vyhodnocení a určeno celkové pořadí týmů, kdy vítězným družstvem bylo družstvo ze Zittau, následované dětmi z Krásné Studánky, Berhelsdorfu a Hrádku nad Nisou. V rámci soutěže byla dětem i jejich doprovodu byla představena nová technika hrádeckých hasičů pořízená ze stejného projektu, a to hasící kontejner, EKO přívěs a osvětlovací souprava složená z osvětlovacího balónu a elektrocentrály.



 

 
 
            © 2000-2024 Město Hrádek nad Nisou